Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
[...] związanego z rywalizacją sportową (Krieger, 1997; Baume i wsp. 2006; Ferraz i Costa, 2014). Oszacowano, iż 13 minut seksu z maksymalnym tętnem 154 to wydatek ledwie 130 kcal (więcej energii zużyje się w nocy będąc aktywnym). O wiele większe znaczenie dla sportowca może mieć skrócony sen. To właśnie ograniczenie wypoczynku może mieć wpływ na [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
[...] chałwę, domową? Poniżej porównanie. Allos chałwa miodowa bio Skład: mielony sezam* 52% miód* 48%. Składniki ekologiczne* Wartość odżywcza: 100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym: 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 35,7 g węglowodanów (w tym 25,1 g cukrów) 16,8 g białka 4,8 g błonnika <0,25 g soli Plusy: bardzo [...]
Dość dobrze udokumentowana w badaniach naukowych jest zależność między podawaniem węglowodanów w trakcie wielogodzinnego wysiłku (np. triathlonu, pływania długodystansowego czy wyścigu kolarskiego), a poprawą wyniku sportowego. O wiele słabsze podparcie znajduje podawanie węglowodanów w trakcie treningu siłowego czy interwałowego lub przy pracy [...]
Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]
[...] cennych informacji o metamorfozie. Zdjęcia pozwalają zobaczyć ewolucję sylwetki, rozwój muskulatury i inne zauważalne różnice. Propozycje na śniadania (Śniadania 800-1000 kcal) Owsianka z odżywką Płatki owsiane 90 g Odżywka białkowa 35 g Mleko 2% 300 g Masło orzechowe 30 g Banan 120 g Wartości odżywcze Energia: 944 kcal Białka: 54 g Tłuszcze: [...]
[...] Drugi zawierał 51.1 g węglowodanów + 12.6 g tłuszczu + 36 g protein („zróżnicowany”). Wyniki pod względem wpływu na stężenie leptyny: Po posiłku wysoko węglowodanowym (450 kcal, 12 g protein, 100,5 g węglowodanów) poziom leptyny wzrósł dopiero po 240 minutach. Spadki stężenia leptyny obserwowano w 30, 60 i 120 minucie po posiłku wysoko [...]
Dla kulturysty największe znaczenie mają węglowodany dostarczane w ciągu dnia. Bez znaczącej nadwyżki energetycznej, nie ma hipertrofii. Naukowcy oszacowali, iż potrzeba 6692 kcal na każdy kilogram nowo zbudowanej masy mięśni. Najłatwiej zapewnić nadwyżkę z tłuszczów i węglowodanów. Białko nie jest efektywnym źródłem energii i nie powinno być, bo [...]
[...] intensywny program aerobowy możesz zniweczyć kiepską dietą i podjadaniem. W ciągu godziny treningu aerobowego (np. na rowerze spinningowym) zużyjesz od 500 do 1000 kcal w zależności od intensywności sesji i masy ciała. Dwa pączki to ok. 700 kcal, podwójny WieśMac to już prawie 1000 kcal, Big Mac 526 kcal, duże frytki 434 kcal. Ok i [...]
[...] i przeciwutleniaczy. Połączenie białka oraz dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są niezwykle sycące. Zjadając szklankę ugotowanej ciecierzycy, dostarczamy około 200 kcal, w tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki stanowią substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Czekolada Brzmi niedorzecznie? Czekolada [...]
[...] aktualnych wytycznych WHO, cukry proste nie powinny stanowić więcej niż 10% podaży energii, a najlepiej, aby nie było ich więcej niż 5%. Przy diecie obliczonej na 4000 kcal jest to 200 kcal dziennie (50 g cukrów), przy diecie 2000 kcal nie więcej, niż 25 g dziennie (100 kcal). Trochę inaczej przedstawia się ta kwestia dla osób trenujących. [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] zmarszczek). W rzeczywistości najbardziej tuczące są naturalne produkty, które są powszechnie nadużywane. Najbardziej kaloryczne są tłuszcze pokarmowe, np. masło (742-751 kcal w 100 g), smalec (900 kcal w 100 g), oliwa z oliwek (820-900 kcal w 100 g). Podsumowanie Z punktu widzenia osoby odchudzającej się, krytyczne znaczenie ma kaloryczność [...]
[...] bilans energetyczny. Dodatkowo, biorąc pod uwagę cenę np. 3 kg gainera „Delicious” z ALLNUTRITION kosztują 74 zł, a więc nie jest to majątek (100 g dostarcza 370 kcal, 66 g węglowodanów i 20 g protein). Jeśli jesteś przeciwnikiem takich rozwiązań, to możesz samodzielnie stworzyć tego rodzaju produkt, bazując np. na jogurcie, maśle [...]
[...] i po prostu zna się na tym, co robi. Teza nr 1 „Nie ma znaczenia, jakich węglowodanów dostarczasz, nieważne czy zjesz chleb, czy czekoladę, nieważne, czy dostarczysz 2000 kcal z czekolady, czy z mięsa. Po czekoladzie będziesz bardziej głodny, ale organizm zareaguje na te kalorie w taki sam sposób”. W rzeczywistości oddziaływaniem na ustrój [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] pity między posiłkami jest groźny dla zdrowia (wzrosła masa ciała i ilość tkanki tłuszczowej, pogorszyła się glikemia). Sok pomarańczowy był 100%, z miąższem, zawierał 43 kcal w 100 ml i 8,9 g cukru (3,2 g sacharozy, 2,7 g glukozy i 3,0 g fruktozy) / 100 ml. Ilość dostarczonego soku pomarańczowego odpowiadała 20% indywidualnego zapotrzebowania [...]
[...] otłuszczenia ustroju w danej grupie wiekowej). Ile energii na 1 kg tłuszczu podskórnego? Jedne grupy naukowców podają, iż kilogram tłuszczu zmagazynowanego w ustroju ma 7000 kcal, inne 7830 kcal. W normalnych okolicznościach przyjmuje się, iż tłuszcze dostarczają 9000 kcal w 1 kg (ponieważ 1 gram tłuszczu dostarcza 9 kilokalorii). Katarina T. [...]